May 20, 2013

Posted by in Declarăţii | 2 Comments

România: IQ 94

România: IQ 94

IQ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Am citit deunăzi un articol care făcea referire la nivelul de inteligenţă, demonstrat, al romanilor, cu referire la inteligenţa nonverbală. Sursa articolului: http://capitalismpepaine.ro/2013/05/03/multi-dar-prosti/

Nu vreau sa ma opun, nici rezultatelor, nici concluziilor şi cred că aceste studii pot avea dreptate, mai ales având în vedere că performanţa se iţeşte de pe ici de pe colo, dar, per ansamblu …

Tot astăzi, am fost să recoltez nişte analize într-o instituţie de stat, unde făceau practică eleve ale unui liceu sanitar  particular. Mi s-a cerut permisiunea, ca sub atenta supraveghere a profesoarei, să îmi recolteze una dintre eleve. Având în vedere că nu sunt o sensibilă, am acceptat, cu bucurie că pot să ajut. Până să ajungi să înţepi pacientul trebuie să ştii nişte lucruri tehnice minimale, pe care domnişoara părea că le stăpâneşte. Partea de comunicare cu pacientul este şi ea o parte foarte importantă, după părerea mea, dar şi a profesoarei, care îi cerea cu blândeţe elevei să discute cu pacienta. S-a emoţionat, s-a bâlbâit, a tremurat, a repetat întrebările pe care i le spunea doamna profesoară (asistentă cu foarte multă experienţă), fără să mă privească în ochi. După ce operaţiunea, uşor jenantă pentru toată lumea, s-a încheiat, fetele, căci erau trei de fapt, ca în reclamele cu Dorel, s-au relaxat şi au mărturisit că, deşi doamna profesoară este blândă şi le explică mereu lucruri utile meseriei, ele se tem. De ce se tem?! Cică să nu dezamăgească şi să nu se facă de ruşine …

Şi aici aş reveni la subiectul cu inteligenţa sau prostia românilor.  Aş privi puţin către ceea ce au trăit generaţii întregi, lucruri care par să se schimbe foarte puţin, la oraşe, în familii de intelectuali în general, dar care rămân totuşi tributare trecutului.

1. Făcutul de ruşine – mentalitate românească dăunătoare stimulării inteligenţei – păi dacă îţi este frică să te faci de râs, atunci, vei fi timid, nu vei avea idei, pentru că le vei omorî din faşă; dacă totuşi ai vea idei ţi-ar fi greu să le expui, tot de teamă să nu te faci de poveşti. Familia, pune şi ea o presiune foarte mare pe orice individ, prin această aliniere la cuviinţă şi la conformitate – conformitate cu ce ? Conformitate cu o societate bolnavă cronic, o societate care îi aruncă în afara ei pe cei mai slabi sau pe cei pe care ar trebui să-i premieze ? Nu zic nici că ar trebui să creştem copii care să se opună regulilor şi normelor, dar ar trebui să îi creştem să îşi spună părerea fără teamă, să suporte consecinţele faptelor lor şi să ştie că nu alinierea în rând este cel mai important lucru pe lumea asta.

2. Ai m-ai văzut tu pe cineva făcând aşa ? egal cu fă şi tu ce face toată turma

Să ne înţelegem, iubesc oile, pentru sacrificul lor şi pentru disciplina de a urma pe cele mai în vârstă, care ştiu drumul. Dar nu îmi plac  oamenii care nu filtrează şi nu-şi aleg propriul stil şi propriul drum. Ce fac ceilalţi este important pentru a avea repere, dar nu-mi voi baza niciodată alegerile pe ceea ce fac ceilalţi, ci pe ceea ce îmi doresc eu şi ceea ce pot realiza. Prefer mersul pe jos, în locul maşinii, consumatoare de resurse şi dătătoare de gaze poluante şi nu mă voi conforma pentru că aşa zice sau face lumea sau că este mai simplu. Îmi voi încuraja copii să găsească noi căi de rezolvare a lucrurilor şi să nu se raporteze musai la ce fac sau mai ales zic ceilalţi.

 3. Eu te-am făcut, eu te omor sau, indiferent care este părerea ta, pe care ar fi mai bine să nu o ai, vei face ca mine

Părinţii care pentru că s-au născut mai devreme şi au mâncat mai mult, se consideră Ştie-Tot, ar trebui să mai pună mâna pe o carte sau să întrebe un specialist. Generaţia care a văzut de înseamnă dictatură sau semi-dictatură au transmis mai departe faptul că părinţii sunt Atotputernici. Părinţii nu sunt atotputernici şi nici nu au drepturi depline asupra copiilor. În cazul abuzurilor sau în cazul în care copii sunt neîngrijiţi, aceştia pot fi decăzuţi din drepturi … Ring a bell, generaţia care a făcut “educaţie” cu bâta ?

Nu toţi copii sunt cuminţi şi ascultători şi nu toţi părinţii ar trebui să aibă copii, dar din păcate nimeni nu dă examen înainte, iar meseria de părinte este cea mai grea.

Am o prietenă care îmi povestea că, de când a deschis ochii pe lume, de pe la primele amintiri, a avut drept de vot în casă, a avut mereu un cuvânt de spus în deciziile care se luau. Ce a învăţat prietena mea din asta ?! Exerciţiu de democraţie şi că fiecare dintre membrii familiei este important.

Ori, mentalitatea care îţi dă la cap de mic, îţi afectează şi inteligenţa.

 4. Hai că vedem noi cum facem …

Ăsta este spiritul românesc, găsirea de portiţe de a înşela statul, justificat că şi el ne înşală pe noi, de a intra la o şcoală bună pe pile, de a intra pe un post bine plătit la stat datorită unei relaţii şi aşa mai departe …

Ăsta se numeşte optimism fără limite şi fără motiv. Mai bine te pregăteşi să faci faţă corect unei situaţii şi asta este foarte bine să o înveţi în cei şapte ani de acasă, petrecuţi alături de familie, decât să fii nevoit să te expui “sistemului”.

 1. kitty_nic says:

  F frumos dar din pacate nu cred ca mentalitatea asta de “cioban roman” se schimba prea repede sau intr-un timp relativ scurt de acum incolo.
  Chiar daca unii parinti din generatia noastra incearca sa nu mai faca “ca pe vremea noastra, mai maica”, din pacate sunt prea putini.
  Din pacate o mare parte din colegii de gradinita ai fiica-mii inca sunt crescuti sub dictatura fricii si se manifesta ca atare, in ciuda faptului ca parintii lor sunt chiar mai tineri decat mine.
  Dar sa fim optimisti si sa speram in schimbari pozitive in timp real.
  Felicitari pentru scriere!

 2. Pelerina says:

  Touché! Foarte adevarat si foarte bine punctat!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acceptăm doar comentariile băieților dăștepți (ok, și fetelor din aceeași categorie) *