Aug 17, 2014

Posted by in Canada mea | 0 Comments

Înscrierea la școală

Am dat o fuga la scoala care ni s-a parut a fi cel mai aproape, Felix Leclerc. Cu documentele in dinti, tunsi, frezati, sa facem impresie buna. Scoala bantuita doar de niste zugravi… Ne-au spus ca spre sfarsitul lui august se intorc doamnele de la secretariat.

Asa am luat decizia sa mergem la Comission Scolaire Montreal. Pe Sherbrook Est cam la 10 km de casa, asta pentru ca nu am luat in calcul niste lucrari in zona, parcarea si invartitul nou venitului insotit de un gps neconectat la Internet. Vineri inchis – ne-a informat binevenitul net. Luni, gata iar, cu dosarul pregatit, hai, ca la 3 inchide.

Ne-am impartit in doua cete – cei care merg si cei care raman sa se uite la dvd in masina. Au mers cei care se descurca bine in franceza – tata si copilul care trebuia vu, adica vazut 🙂
Un domn de la paza a marait amabil “pour l’inscrption ?” si l-a orientat pe sot unde trebuie sa ajunga.
O doamna l-a intrebat de adresa si i-a spus ca pe mijlociu pentru pre-maternelle va trebui sa il duca la scoala de cartier, tot acolo unde au fost si era inchis. Pe cel mare au spus ca nu au timp sa il inscrie, asa ca sa vina a doua zi sau sa stabileasca un randez vous joi. I-a inmanat lui tati o carte de vizita pe care a scris enfant vu si i- a spus politicos au revoir.

A doua zi …
Fara copil. Numere de ordine, asteptare si un tv cu un film de animatie. Vu 🙂
Inaintea sotului era o doamna de origine araba – nu vorbea limba, avea cu ea trei copii. Nu se intelegeau om cu persoana. Se cautau variante – cineva care sa vorbeasca araba si engleza sa traduca prin telefon. Greu. Pana la urma A fost gasit un domn care vorbea araba si s-a rezolvat problema.
Acum e randul lui tati. Discutie cordiala … Hmmm, din Romania – vin multi romani in ultima vreme, e chiar asa de rau ?! Nu chiar asa, dar se inrautateste si lipseste perspectiva. Buun. Copilul nu merge la scoala de cartier ca nu au clasa de accueil, dar va avea dreptul la bus. Visul lui 🙂 Sa mearga cu autobuzul la scoala. Amanunt – daca nu primiti o scrisoare de la scoala cu o saptamana inainte de incepere, sunati la numarul asta de telefon.
Acum, asteptam.

Revenim la mijlociu. Hai sa sunam la scoala. Pentru prematernell e lista de asteptare. Ok. Romani insistenti, a doua zi tati cu copilul de mana, hai pana la scoala. Acelasi raspuns, de data asta insotit de o lista cu CPE- uri de care apartinem. Ramane sa le luam si pe astea la telefon si la picior.
Daca nu reusim, il ducem la o gradinita privata si cerem de la RRQ plata anticipata pentru gradinita. La sfarsitul exercitiului financiar ne mai returneaza si federalii (asa se spune pe aici la Administratia Canadiana) niste firfirei, de- o sa ne umplem de bani. Hmmm – sistemul asta are solutii la orice.

Deocamdata atat. Va urma …

ecole

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acceptăm doar comentariile băieților dăștepți (ok, și fetelor din aceeași categorie) *