Apr 2, 2013

Posted by in Autism & Co, Declarăţii | 0 Comments

6 POVEŢE pentru mama copilului cu autism !

 

6 POVEŢE pentru mama copilului cu autism !

 

Fie că ţi se pare ceva suspect, fie că ai aflat, fie că este o certitudine, fie că medicul ţi-a comunicat, fie că psihologul te-a asigurat, fie că ai doar o bănuială, Tulburarea de Spectru Autist a intrat în viaţa voastră …

  1. NEGAREA – Scurtă şi la obiect !

Copilul tău are nevoie de acest timp, pe care tu îl pierzi, încercând să negi, să te întrebi de ce voi, să te cerţi cu Cerurile şi eventual să te învinuieşti. Timpul e marele duşman în lupta cu autismul. Timpul este ceea ce trebuie să preţuieşti pentru că: Obişnuinţa este a doua natură – cu cât copilul tău îşi va “exersa” stimulările, cu atât mai greu va fi să scăpaţi de ele; cu cât copilul tău se va obişnui mai mult să se joace singur, cu atât mai complicat va fi să îl înveţi să primească alţi copii în preajma sa. Negarea, după cum spune şi cuvântul este ceea ce auzim deseori – nu pot să cred ca are copilul meu asta – doar şi fratele meu a vorbit dupa 4 ani; îi place să se dea în leagăn fără oprire, ei şi ce dacă face asta – nu asta înseamnă autism; repetă cuvinte – poate că pur şi simplu îi plac şi vrea să le folosească mereu – parcă noi adulţii nu avem obsesii; nu se uită în ochii vecinilor, dar cu noi este ok… şi alte milioane şi miliarde de gînduri, care curg şi se amestecă. De “ajutor” sunt şi cei de pe lângă, care te asigură că trebuie să te linişteşti că nu are copilul nicio problemă.

 

  1. ÎNVINUIREA – transformă sentimentul ăsta în acţiune – dă tot ce ai mai bun pentru recuperarea copilului tău !

Nu se cunosc cauzele autismului şi atunci, în anxietatea care te-a pălit din clipa în care ai aflat că vei fi mamă , te vei învinui gândindu-te că este doar vina ta. Fie că te-ai îngrăşat prea mult cât ai fost gravidă cu el, fie că ai mâncat prea multe fructe, poate că nu ţi-ai făcut chiar toate toate analizele în timpul sarcinii, sau poate că de vină este bunicul tău, care era cam tăcut, spre ursuz şi retras. Sigur că nimic nu te poate opri să te gândeşti la orice vrei tu şi să consideri că este vina ta, dar te întreb – AJUTĂ ?! Şi, prin absurd, să zicem că ar fi vina cuiva – îl pedepsim şi din nou te întreb – AJUTĂ ?! Lasă socotelile astea pentru mai târziu (sau niciodata 🙂 ) şi nu-ţi irosi energia !

 

  1. DESCHIDE-TE ! Şi rămâi aşa !

Ai aflat, ai negat, te-ai învinuit şi ai tendinţa să nu mai cauţi pe nimeni, te încearcă poate şi un sentiment de ruşine inexplicabilă…

Avem, în mod evident nişte instincte – să ne ferim de ceea ce este rău, întunecat, necunoscut. Asta vor face cei din jurul tău, dacă te vei închide, tu şi problemele tale, tu şi copilul tău şi îl vei lipsi în felul acesta de modalităţi fireşti şi nemijlocite de socializare, cu pruncii prietenilor voştrii, cu vecinii şi oricine se află în jurul vostru. Pentru ca oamenii să vină la tine, pentru ca soluţiile să te ajungă, trebuie să rămâi deschisă. Înscrie-te la seminarii, participă la grupuri de părinţi, “răsfoieşte” Internetul, intră în biblioteci – Informează-te ! Vei vedea cum prietenii îţi vor trimite tot ce găsesc şi ei şi toată lumea va face front comun pentru a-ţi ajuta copilul. Legea universului care dă celui care poate duce se referă şi la tine – simte-te specială, ţine fruntea sus şi caută soluţii ! Şi să îţi mai spun ceva: copii îşi simt mamele, iar copii cu Tulburare de Spectru Autist au un grad şi mai mare de sensibilitate – FII PUTERNICĂ PENTRU EL, FII DESCHISĂ  !

 

  1. GĂSEŞTE SPECIALIŞTI  – Specialiştii în recuperare copilului tău se transformă în membrii familiei tale. Încearcă să ai nişte criterii după care îi selectezi, dar cel mai important este să ai încredere şi să te simţi bine în preajma lor – comunicarea dintre voi este teribil de importantă şi trebuie să nu existe niciun fel de oprelişti. Specialiştii în aplicarea terapiilor pentru copilul tău sunt de cele mai multe ori, oameni foarte bine educaţi, cu o motivaţie foarte puternică – deci, ca şi tine, sunt SPECIALI.

 

  1. FĂ ROST DE BANI ! Repede ! Fii creativă !

Terapiile pe care le vei aplica pentru copilul tău necesită specialişti de mai multe feluri – de la psihologi, la specialişti în aplicarea terapiilor specifice (ABA, de exemplu), la neuro-psihiatri, pana la kinetoterapeuţi. Contribuţia acestor specialişti costă, iar dat fiind că sunt specialişti, costă mult ! Pregăteşte-te: desfiinţează contul pentru vacanţe (dacă aveai aşa ceva), anulează modificările din casă pe care le aveai în plan, socoteşte de unde poţi să faci economii pentru copilul tău. Nu ai nicio posibilitate financiară şi vestea a venit în cel mai prost moment … (îţi spun eu că oricare moment ar fi fost cel mai nepotrivit), atunci, cu atât mai mult trebuie să te mobilizezi şi să faci rost de aceşti bani. Apelează la rude cu ceva mai multă dotare financiară, calcă şi pe orgoliu dacă este necesar :). Roagă-ţi prietenii să te ajute, vorbeşte cu şefii tăi, vorbeşte cu cei de la serviciu, apelează la ajutorul colegilor, al partenerilor de afaceri. Vei vedea ce repede se vor mobiliza cu toţii să îţi ajute copilul !

 

  1. ACŢIUNE + ENERGIE + EFORT SUSŢINUT + DISCIPLINĂ = REZULTATE

Am ajuns la faza în care acţionam, paşii anteriori merg şi ei în paralel, am început să facem terapie, am început să lucrăm la Centru, Acasă, generalizăm ce ni se spune la Centru pe stradă, la Metrou, în magazin, nu ne oprim niciodată. Obosim, ne odihnim şi o luăm de la capăt, metodic, după program, ascultăm cu atenţie ce ne spun ALIAŢII noştri, punem în practică, lucrăm, citim, acţionăm. Copilul îşi spune numele, cere ceva, te strigă, e mai puţin violent, nu mai repetă atât de mult (ecolalie) – acestea sunt rezultate !

Rezultatele vor apărea, mai devreme sau mai târziu, în funcţie de mulţi factori, prea mulţi ca să îi scriu aici, dar vor apărea, nu renunţa niciodată la SPERANŢĂ !

 

Astăzi este 2 aprilie, Ziua Conştientizării Autismului.

Autismul nu este o tragedie, dar lipsa de informare poate fi ! Din lipsa de informare decurg multe neajunsuri ! Grav este ca lipsa de informare sau o mentalitate greşită să îl poată lipsi pe copilul tău de drepturi elementare, cum ar fi accesul la  şcoală şi grădiniţă !

autism is not a tragedy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acceptăm doar comentariile băieților dăștepți (ok, și fetelor din aceeași categorie) *